Pages

Cara-cara host game DOTA dalam Garena

17 January 2014


Benda ni sering berlaku dekat semua kaki dota yang baru nak cuba host game dota dalam garena. Bole jugak menyebabkan kita gagal cari game. Orang lain bole masuk game, kita tak jumpe2 game tu dalam game list. Ade kes dimana kita gagal ping dan dapat X ping.
More ...

Zakat atau cukai 2012. Tips pengurangan cukai 2012

20 December 2012
TIPS PENGURANGAN CUKAI 









REBATE / PELEPASAN CUKAI 2012










Mahukah anda sebagai Muslim/Muslimah menyumbang/derma di jalan Islam?
Ya. Absolutely. Salurkan semua Tax anda ke Zakat. Lebih banyak lebih baik.

Bolehkah?
Ya. Pilihan zakat telah lama dibenarkan dalam potongan cukai. Cuma tiada penekanan dalam bab ini. Tiada terhad/limit potongan untuk Zakat. Anda tahu anda lakukan dan sampaikan. Anda juga bole buat potongan zakat setiap bulan melalui gaji.

Tidak ada sentiviti agama ke kalau semua buat begini?
Alhamdulillah. Selagi Islam agama rasmi Malaysia insyallah, yang lain harus hormat.

Kenapa gov tidak ubah Tax kepada Zakat?
Malaysia berbilang agama berbilang bangsa. Sudah tentu bukan Islam terpakai tax (western style). Orang Islam diberi pilihan jika mengetahui dan tiada pilhan jika sebaliknya. Pilihan di tangan anda.

Apa perbezaan Tax dan Zakat?
Tax untuk semua. Zakat untuk Islam. Kadar Tax ialah 0 - 26 % untuk 2012. Kadar Zakat hanya 2.5% mengikut law syariah Malaysia. Google "zakat malaysia" untuk lebih jelas.

Di mana arah tuju perkara ini?
Tax digunakan gov untuk kegunaan 1Malaysia. Zakat sudah tentu untuk kegunaan Islam shj.

Ada syarat-syarat?
Untuk mendapat potongan zakat bagi tahun taksiran, zakat MESTI dibuat sebelum akhir tahun taksiran. Berzakatlah sebelum 31hb disember untuk mendapat peluang ini. Berzakat selepas 1hb January tidak dikira bagi tahun taksiran.

Syarat lain?
Ikhlas. Nawaitu. Lakukan kerana Islam. Bukan kerana nak refund banyak atau mau lari cukai (tiada istilah lari cukai atau refund dengan kaedah zakat ini), bukan kerana benci gov, bukan kerana rasa tidak puas hati sebab terkecuali dari program2 1Malaysia yang mungkin menggunakan duit cukai kita TAPI kerana Islam...Tetapkan hati kita untuk membantu saudara2 kita. Jika kita mampu bayar tax 26 % mengapa tidak zakat 26 %.

Kalkulator Cukai 2012
https://docs.google.com/open?id=0B5_...2lIcnFZTVpDcms
More ...

Rebate / Pelepasan cukai 2012

20 December 2012

More ...

Teknik "Ammortization" dalam Amanah Saham Bumiputra (ASB)

07 September 2012
 

Kalau tiga tahun lepas, kecoh pasal teknik Overdraft againts ASB dimana anda dapat mengoptimumkan modal yg dilaburkan ke dalam ASB. Teknik Overdraft dapat memberikan ROI (return on investment) lebih dari 100% dalam setahun malah sehingga infinity value. Tapi teknik ni telah di freeze kan kepada semua permohonan individu. Hanya syarikat sahaja masih dibenarkan menggunakan overdraft againts ASB. Jadi masih ade chance untuk menggunakan overdraft atas nama company.

Terkini ada teknik yg lebih user friendly dan less headache yang dibentangkan oleh seorang rakan forum yang sungguh dedikasi dan nekad membantu bangsa sendiri. Teknik ini sangat sesuai kepada para pelabur yg melabur ke dalam ASB menggunakan Loan ASB yang sering di offer oleh maybank, cimb dan rhb. Ia menggunakan the power of AMMORTIZATION satu term biasa kita lalui tapi jarang kita diberitahu secara detail.

Apa yang saya paham, setiap loan seperti rumah, kereta mempunyai nilai prinsipal yang akan kita dapat. Berapa banyak tu tergantung kepada jangka masa pembayaran loan sehingga penamatan loan. Biasanya duit ansuran bulanan yang sering kita bayar untuk loan akan dibahagikan kepada 70% interest dan 30% prinsipal.

Jadi apa kene mengena dengan ASB? 
Ia ada kene mengena JIKA anda melabur dalam ASB dengan menggunakan LOAN ASB. Teknik ni hanya untuk pelabur yang menggunakan loan asb.

Macam mana nak guna ammortization dalam loan asb? 
More ...

Citibank Ready Credit - Look awesome

04 September 2012
Citibank Ready Credit is an unsecured personal overdraft with checking facility that allows you easy access to cash. Whether you are dreaming of a big wedding or planning for a vacation, with Citibank Ready Credit you can finally pursue what you want in life.

Why Citibank Ready Credit is the better choice:

Citibank Ready Credit Card and Cheque Book 1.

2.

3.
No recurring fees

No cash withdrawal fee for ATM withdrawals

Flexible monthly repayments for Instalment Plans

More ...

ASW2020 Unitholders Get 6.6 sen Dividend for 2012

04 September 2012




 Amanah Saham Nasional Bhd (ASNB), announced a dividend of 6.6 sen per unit for the Amanah Saham Wawasan 2020 for the financial year ending 31st August, 2011.
The dividend is an increase of 0.1 sen per unit compared with the 6.5 sen dividend given in 2011. Kindly refer to “Historical ASW2020 Dividend Rate” for previous year dividend.
The dividend will involve a payout of RM981.89 million. The figures is 9 percent higher than the payment of RM900.72 million made in 2011.
As at Aug 15, 2011, ASW 2020 registered a gross income of RM1.2 billion.
More ...